שאלות ותשובות לנפגעי תאונות עבודה
משרדנו מטפל במיצוי זכויות בתחום הביטוח, לרבות מול חברות ביטוח ומול הביטוח הלאומי. אם נפגעתם בעבודה, באפשרותכם לתבוע את הביטוח הלאומי (ענף נפגעי עבודה), חברת הביטוח (בה קיים ביטוח למקרה של אי כושר /
אובדן כושר עבודה וביטוח לנכות מתאונה), קרן הפנסיה (בה קיים ביטוח למקרה של אובדן כושר עבודה מסוג פנסיית נכות) וכן את המעסיק (וחברת הביטוח שמבטחת אותו בביטוח חבות מעבידים) במקרה של רשלנות שגרמה לתאונה.
ריכזנו עבורכם מקבץ שאלות ודוגמאות למקרים שונים של תביעות תאונות עבודה בהם טיפלנו שיעזרו לכם להבין את מצבכם וכיצד לפעול.
מהי תאונת עבודה עפ"י חוק הביטוח הלאומי?
החוק מגדיר תאונת עבודה כ "תאונה שאירעה לעובד תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו, וכעובד עצמאי – תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ועקב עיסוקו במשלח ידו". לדוגמא: נהג חלוקה שבמהלך העבודה הרים משא כבד ונפגע בגב.
בנוסף, החוק מפרט נסיבות שונות המוגדרות אף הן כ"תאונת עבודה". לדוגמה:
תאונה המתרחשת בדרך אל העבודה או ממנה (מבית העובד למקום העבודה ולהיפך, או ממקום עבודה למקום עבודה אחר); תאונה שקרתה לעובד בזמן העבודה ובמקם העבודה (או בסביבתו הקרובה ביותר) כאשר ניסה להציל או למנוע נזק לגוף או לרכוש.
גם תקיפה (כולל תקיפה מינית) תוך כדי עבודה, תחשב כתאונת עבודה ובלבד שהיא גרמה לנזק גופני או נפשי והצריכה/מצריכה טיפול רפואי.
בנוסף, מחלת מקצוע בה לקה העובד עקב תנאי עבודתו תחשב כתאונת עבודה ובלבד שהיא מופיעה ברשימת המחלות בתקנות הביטוח הלאומי. לדוגמא: מחלות אלרגיות, דלקות בעור, סוגים שונים של סרטן, כמו סרטן עור (לעובד עם חשיפה לשמש במרבית שעות עבודתו).
במידה והתאונה שעברתם עונה להגדרה של תאונת עבודה (לעתים סוגיה אינה פשוטה כשלעצמה), תהליך מיצוי הזכויות הינו מורכב ודורש איסוף נתונים ומסמכים, הערכות מתאימה ופעילות מותאמת – טיפול אותו עורכי דין המתמחים ועוסקים בתחום מספקים.
נפגעתי בעבודה, מה עליי לעשות ולמי לדווח?
לצורך קבלת טיפול רפואי ראשוני יש למלא טופס ב.ל 250 חתום ע"י המעסיק (עובד עצמאי ממלא טופס דומה הנקרא ב.ל 283). הטופס משמש כ"הפניה" לקבלת הטיפול הרפואי הראשוני לנפגע. חשוב לציין כי טופס זה אינו מהווה הכרה (ע"י הביטוח הלאומי) בתאונה כ
תאונת עבודה.
עם זאת, לטופס ולאופן בו מולא חשיבות מכרעת, שכן קיימת בו רובריקה/תיבה בה עליכם לפרט את נסיבות התאונה. תיאור לא מדויק של התרחשות האירוע עלול להביא לדחיית התביעה ע"י הביטוח הלאומי.
עם טופס ההפניה עליכם לפנות למחלקת תאונות עבודה בקופת החולים בה אתם חברים, למסור את הטופס לרופא שייתן לכם תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה, בה תצוין התקופה בה אינכם מסוגלים לעבוד. בנוסף יש לצרף, בין השאר, דו"ח חדר מיון ואישורים על היעדרות מהעבודה. במידה ומדובר בתאונת עבודה שהיא גם תאונת דרכים יש לצרף אישור/דו"ח משטרה, צילום תעודת חובה והעתק מהתביעה שהוגשה לחברת הביטוח.
הוכרתי כנפגע עבודה, מה הפיצוי הכספי המגיע לי?
תחילה ישולמו דמי פגיעה לתקופה מקסימלית של עד 91 יום.
אם נותרתם עם נכות/מגבלות (באופן זמני או קבוע) יהיה עליכם להגיש תביעה לקבלת דרגת נכות מעבודה ולתשלום גמלת נכות מעבודה. במקרה שכזה ובמרבית המקרים יהיה עליכם להיבדק ע"י וועדות רפואיות של ה
ביטוח הלאומי (גם כאן אנו ממליצים לכם להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום טרם הגשת התביעה, שכן קיימת חשיבות מכרעת לאופן ניסוח הבקשה והייצוג בוועדות הרפואיות).
חישוב דמי הפגיעה ו/או הגמלה שתקבלו (במידה וקיימת נכות זמנית או קבועה/צמיתה) מחושבת לפי 75% מההכנסה החייבת בדמי ביטוח ב 3 החודשים שקדמו ל 1 לחודש בו הופסקה העבודה בשל הפגיעה ובדמי פגיעה עד למקסימום של 1,141 ₪ ליום).
מהו טווח הזמן לתבוע תאונת עבודה?
ככלל, מומלץ לפנות למוסד לביטוח לאומי באופן מיידי ולכל המאוחר עד שנה ממועד האירוע.
במקרה של בקע מפשעתי עליכם לגשת ולקבל טיפול רפואי ולהודיע על כך למוסד לביטוח לאומי או למעסיק, עד 72 שעות (3 ימים) מהופעת הבקע.
באילו מקרים ניתן לתבוע את הביטוח הפנסיוני שיש לי במסגרת עבודתי?
במידה וכתוצאה מהתאונה איבדת את יכולתך לשוב לעבודתך באופן מלא או חלקי, תוכל לתבוע את חברת הביטוח/קרן הפנסיה בה קיים עבורך כיסויי למקרה של אובדן כושר עבודה (כל זאת, ככל וכיסוי שכזה נרכש מבעוד מועד בטרם קרות התאונה ובכפוף לתנאי הפוליסה/קרן הפנסיה בה אתה חבר).
למדריך שלנו הנוגע לביטוחי אי/אובדן כושר עבודה
לחצו כאן.
דוגמאות לפיצויים להם זכו נפגעי תאונות עבודה שטופלו במשרדינו:
• נהג קו חלוקה בחברה המספקת מאפים המתין לעוזרו כאשר לפתע התגלגלה אחת העגלות לעברו. הנהג ניסה לעצור אותה, אך זו הפילה אותו ופגעה ברגלו. לאחר מאבקים מול הוועדות הרפואיות עלה בידינו לשכנע אותן להכיר בנכות צמיתה, לאחר הפעלת תקנה 15 במלואה, בשיעור של 42%.
בנוסף, הגשנו תביעת נזיקין כנגד המעסיק וחברת הביטוח שביטחה אותו ולאחר מאבק נוסף זכה הלקוח בפיצויים בגובה של למעלה ממיליון ₪ (1,000,000 ₪) מעבר לתגמולי שהוא קיבל ויקבל מהביטוח הלאומי.
בנוסף חברת הביטוח בה מבוטח הלקוח בביטוח אי כושר עבודה, מכירה בו עד היום כמי שנמצא באי כושר עבודה מלא לעיסוקו (להבדיל מעיסוק סביר אחר).
• מנהלת פרויקטים בכירה בחברת הייטק הציגה פרוייקט ללקוח בחו"ל ובמסגרת זו סבלה מלחץ נפשי כבד. מספר שבועות לאחר מכן היא אובחנה כסובלת ממחלת סכרת.
לאחר מאבק ממושך בבית הדין לעבודה ובאופן תקדימי הכיר בית הדין באירוע כתאונת עבודה, לעובדת נקבעה נכות רפואית צמיתה בשיעור של 50% בשל הסכרת ו- 10% בשל מצב נפשי (בשלב זה טרם נדונה בקשתנו להפעלת תקנה 15 ודיון בעניין צפוי להתקיים בימים הקרובים) וכבר בשלב זה, העובדת מקבלת מהביטוח הלאומי גמלה חודשית של כ 35,000 ₪ – גמלה אותה תמשיך לקבל כל ימי חייה.
• עובד בעל ניסיון רב בתחומו, נשכר ע"י חברת הנדסה לביצוע עבודות במסגרת פרויקט בניה. במהלך העבודה נפגע העובד בראשו ממעקה ברזל שנפל מקומה גבוהה. הוא פונה, אושפז ולאחר שישה ימים ולמרבה הצער נפטר כשהוא מותיר אחריו אלמנה ושני יתומים.
במסגרת טיפולנו במקרה הקשה דאגנו לכך כי האלמנה תקבל קצבת תלויים מלאה מהביטוח הלאומי.
בנוסף, הוגשה על ידנו תביעה כנגד המעסיק וחברת הביטוח שביטחה אותו ובסוף הליך משפטי מורכב, עלה בידינו לבסס את אחריות המעסיק למקרה והאלמנה וילדיה זכו בבית המשפט בפיצויים בסכום של למעלה מ 3 מיליון ₪, מעבר לגמלאות המשולמות בגין המקרה ע"י הביטוח הלאומי.
לסיכום
נפגעתם בתאונה שיש לה זיקה לעבודה? פנו לייעוץ במשרדנו לבדיקה האם מדובר בתאונת עבודה ואם כן, מהי הדרך הנכונה והטובה ביותר עבורכם למצות את מלוא זכויותיכם ולקבל את מלוא הפיצויים המגיעים לכם.